לוגו עורכת דין נועה כהן איפרח

ניכור הורי

תמונה של קו

תופעת הניכור ההורי היא אחת התופעות המכוערות ביותר אשר מאפיינת גירושין המתנהלים בעצימות גבוהה תוך ניהול מאבקים משפטיים מתמשכים. במסגרת ההליכים וגם לאחריהם הילדים המשותפים של הצדדים עשויים להיחשף לסכסוך בין הוריהם באופן עקיף או ישיר כאשר ההורים עצמם הם אלו אשר מערבים את הילדים בסכסוך. תהליכי ניכור הורי יכולים להתרחש במסגרת הליכי הגירושין וגם שנים אחר כך.

 

מה ההגדרה לניכור הורי?

המושג ניכור הורי נטבע על ידי פסיכיאטר אמריקאי ריצ'רד גרדנר בשנת 1975. על פי ההגדרה של ניכור הורי, ניכור הורי מתייחס למצבים בהם ילד מנתק קשר או מתנגד לקשר עם אחד מהוריו בעקבות הסתה של ההורה האחר. לרוב ההסתה מתרחשת על רקע גירושין. לפי גרדנר לניכור הורי יש שלוש רמות, מהרמה הקלה בה הילדים אינם רוצים ללכת לביקורים אצל ההורה האחר ויש פגיעה בטיב הקשר עם ההורה האחר עד הרמה הקשה בה הילדים מסרבים לכל קשר עם ההורה האחר. ניכור הורי יכול להתקיים אצל אחד מילדי הצדדים או אצל כולם. כשאתם נתקלים בחלק מסימני האזהרה הבאים כחלק מהליך פירוד יכול להיות שהילד שלכם מוסת נגדכם (לא רשימה סגורה):

  • אחד ההורים מדברה סרה על ההורה האחר.
  • הילד מדבר מגרונו של ההורה המנכר.
  • הילד מפסיק להגיע לביקורים אצל ההורה האחר.
  • הילד משתמש בשפה שאינו אופיינית לו.

לא מדובר בניכור הורי כאשר ילד מסרב לקשר עם ההורה האחר על רקע מוצדק, בין היתר אך לא רק, יחס של ההורה האחר אליו ו/או אלימות במשפחה ו/או התעללות נפשית של ההורה בילד. לפיכך, לא כל סרבנות קשר היא בגדר ניכור הורי.

 

באנר לעורכת דין נועה כהן איפרח

 

מהו הנזק הנגרם לילדכם כתוצאה מניכור הורי?

כשילדים חווים ניכור הורי הם חשים מצוקה מיידית בשל הניתוק מההורה האחר. כמו כן, קיומו של ניכור הורי עשוי לפגוע בילדים גם בטווח הארוך. ילדים זקוקים לקשר תקין ומיטבי עם שני הוריהם לצורך התפתחותם התקינה, לפיכך לא בכדי כי יש הטוענים שניכור הורי הוא בבחינת פגיעה רגשית בילדים העולה כדי התעללות בהם.

לשיחת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור בהקדם

 

כיצד מתמודדים עם ניכור הורי?

מקרי ניכור הורי הם מקרים לא פשוטים לטיפול ויש לפנות מוקדם ככל האפשר לטיפול ולאמצעים משפטיים על מנת לחדש את הקשר בין ההורה המנוכר לבין הילדים. על מנת לחדש את הקשר בין ההורה המנוכר לבין ילדיו בית המשפט עשוי להורות על הרחבת המפגשים בין ההורה המנוכר לילדים, מתן הוראה לצדדים לגשת לטיפול וכן קביעת סנקציות על אי קיום מפגשים.

 

נוהל של נשיאת בית המשפט העליון (הוראת שעה) 8.10.2020

מערכת המשפט אף היא הפנימה את הצורך בטיפול מהיר במקרי ניכור הורי ונקבע נוהל הנשיאה אשר קובע כי "כאשר קיים חשש לפגיעה במוגנות הילד או לפגיעה בקשר בין הורה לילדו, לרבות אי קיום הסדרי שהייה רציפים, בין אם קיימת החלטה שיפוטית קודמת בעניין הקשר ובין אם לאו" ייקבע דיון במעמד הצדדים ולא יאוחר מ- 14 יום. במקרים של ניכור הורי יש להקדים לפנות לייעוץ משפטי ולהגיש בקשה מתאימה מוקדם ככל האפשר. כלל ברזל, לא מערבים ילדים בסכסוך. משרד עורכי דין נועה כהן איפרח ישמח לסייע ולהעניק לכם שירות משפטי מקצועי.

תוכן עניינים
אולי יעניין אתכם גם...
תמונה של קו
לשיחת ייעוץ דיסקרטית השאירו פרטים ונחזור בהקדם
תמונה של קו
לשיחת ייעוץ ותיאום פגישה
Open chat
היי, הגעתם למשרד עו"ד נועה כהן איפרח, אנא השאירו הודעה ונחזור אליכם בהקדם.