בהתאם לחוק הורים צריכים לשאת בצרכי מחייתם של ילדיהם הקטינים.
כיצד נקבע סכום המזונות?
הדין הקובע במזונות קטינים בישראל הוא הדין האישי (הדין של העדה הדתית). כאשר הורים מתגרשים, נפסק סכום המזונות בהתאם לדין האישי, פערי השכר בין ההורים וחלוקת זמני השהות ביניהם. עבור ילדים יהודים מתחת לגיל 6, קובע הדין העברי חובה אבסולוטית לשאת בדמי המזונות ללא קשר לזמני השהות ולהפרשי ההשתכרות. להמחשה, קטין יהודי חל עליו הדין העברי וקטין מוסלמי חל עליו הדין השרעי. במקרה של הורה שלא חל עליו הדין האישי, יחול החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות). החוק קובע חלוקת בצרכי הקטין באופן שוויוני ובהתאם ליחסיות הכנסתם הפנויה של הורי הקטין.
השפעת חלוקה זמני השהות על סכום המזונות
בע"מ 919/15 הינו פסק דין מהפכני ששינה את פני דמי המזונות במדינת ישראל. במסגרתו נפסק כי אב לא יישא בדמי מזונות כאשר חלוקת זמני השהות שיווניות ורמת ההשתכרות דומה. פסק דין זה נותן ביטוי לשני שיקולים מרכזיים בפסיקת מזונות – חלוקת זמני השהות בין ההורים לקטין ושיעור ההשתכרות של ההורים. יש לשים לב שאמנם פסק הדין עוסק בנסיבות ספציפיות (משמורת משותפת ושכר דומה) , ואולם ברוח פסק הדין ניתנות החלטות במזונות קטינים גם כאשר אין עסקינן במשמורת משותפת. לשון אחר, ככל שזמני השהות מורחבים יותר כך יש לצפות לדמי מזונות נמוכים יותר וזאת ברוח פסק הדין האמור.
מה כלול בדמי המזונות?
כחלק מדמי המזונות נכלל גם מדור של הקטין (קורת הגג) ואחזקת המדור (חשמל, מים, גז ועוד). חלקו של כל הורה במדור ואחזקת המדור נגזר ממספר הילדים הקטינים, מפערי השכר בין ההורים וחלוקת זמני השהות. על סכום המזונות יש להוסיף מחצית הוצאות חינוכיות חריגות (השתתפות בקייטנות, צהרון, מסגרות חינוך ועוד) וכן מחצית הוצאות רפואיות חריגות (טיפולי חירום רפואיים, פסיכולוגיים, טיפולים רגשיים ועוד). קטין זכאי לקבל מזונות עד גיל 18. לאחר מכן נהוג כי סכום דמי המזונות מופחתים לשליש עד לסיום תקופת שירות חובה בצה"ל או שירות לאומי. הורה לא יכול לוותר על דמי המזונות עבור ילדו והזכות למזונות היא זכות של הילד. בהעדר הסכמה בין ההורים על גובה המזונות , בית המשפט או הערכאה הדתית לפני העניין יכריעו בסכום דמי המזונות.
באיזה שלב בהליך הגירושין נפסקים דמי המזונות?
חשוב לדעת כי במהלך ההליכים הקטינים לא יישארו ללא דמי מזונות וכבר בראשית ההליכים במסגרת בקשה לישוב סכסוך ניתן להגיש בקשה לסעד דחוף למזונות. כמו כן, במסגרת תביעת מזונות ועד למתן פסק דין ניתן להגיש בקשה למזונות זמניים שייפסקו עד לתום ההליכים ולמתן פסק דין סופי.
ואם נפסקו לי מזונות והאב לא משלם?
ניתן לאכוף מזונות שניתנו מכוח פסק דין במסגרת ההוצאה לפועל ולנקוט הליכים כנגד אב שלא עומד בחובתו לשלם מזונות.
הפחתת מזונות וביטול מזונות
אם כבר נקבעו לך מזונות לילדיך הקטינים בהסכם או במסגרת החלטה ואתה מבקש להפחיתם או לבטל את המזונות – ניתן להגיש תביעה מתאימה וזאת ככל וישנו שינוי נסיבות המצדיק הפחתת דמי המזונות. כמו כן ניתן להגיש בקשה לביטול מזונות גם במקרים של סרבנות קשר.
הגדלת מזונות
אם נקבעו לך זמני שהות מורחבים ודמי מזונות בהתאם, אך הבעל לא עומד בהסדרי השהות, ניתן לבחון הגשת בקשה להגדלת המזונות.