לוגו עורכת דין נועה כהן איפרח

חלוקת רכוש

תמונה של קו

חוק יחסי ממון

איזון משאבים הוא הסדר הקבוע בחוק יחסי ממון החל על בני זוג נשואים אשר נישאו לאחר יום 1.1.1974 ואין ביניהם הסכם ממון הקובע אחרת. על פי ההסדר בשעת פירוד הרכוש של בני הזוג יחולק באופן שווה בין בני הזוג. ברכוש הצדדים נכלל בין היתר נכסי מקרקעין, קופות גמל, חסכונות, פנסיה ועוד. הסדר איזון המשאבים חל באופן אוטומטי על זוגות נשואים אשר נישאו לאחר יום 1.1.1974 כך שכלל הנכסים שנצברו לאחר נישואי הצדדים  משותפים לבני הזוג.

 

באנר לעורכת דין נועה כהן איפרח

 

ס' 8(2) לחוק יחסי ממון

במקרים חריגים ניתן לסטות מהכלל שקובע חוק יחסי ממון בדבר חלוקה שווה של הרכוש. ס' 8(2) לחוק יחסי ממון הוא המקור החוקי המאפשר לבית משפט שיקול דעת לקבוע במקרים מתאימים כי נכון להורות בנסיבות הספציפיות על חלוקה לא שוויונית. יש לשים לב כי מדובר במקרים חריגים של פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג, חוסר תום לב קיצוני בניהול ההליכים המשפטיים, בעיית התמכרות להימורים או לסמים אשר פועל יוצא ממנה הוא בזבוז כספים באופן ניכר וכן מקרים בהם ביצוע איזון שוויוני יגרום לתחושת אי צדק ועוול קיצוני לצד השני.

 

מתי מומלץ לערוך הסכם ממון?

ככל ואתם מעוניינים לקבוע הסדר אחר מברירת המחדל הקבועה בחוק יחסי ממון או במקרים בהם חשוב לכם להבטיח כי נכסים אשר נרכשו טרם הנישואין לא יכללו במסת הנכסים בעת פירוד רצוי לערוך הסכם ממון. הסכם ממון הוא הסכם הנחתם בין זוגות נשואים או על ידי זוגות העומדים להינשא שעיקרו – חלוקת רכוש עתידית בין בני הזוג במקרה של פרידה. הסכם ממון נפוץ גם בקרב אנשים הפותחים בפרק שני בחייהם. ניסוח הסכם ממון עשוי למנוע אי נעימויות, קשיים וסכסוכים בעתיד, אם בני הזוג יחליטו לסיים את הזוגיות ולהיפרד. הסכם מקיף וממצה את נקודות המחלוקות הצפויות במקרה של פרידה עשוי לפתור בעיות אשר בהעדרו עלולות לא רק להעיב על היחסים ולהעכירם אלא לגרום למאבק משפטי ממושך, מר ומיותר.

 

ומה לגבי זוגות שנישאו לפני שנת 1974?

באשר לזוגות אשר נישאו לפני יום 1.1.1974 לא חל עליהם חוק יחסי ממון אלא חזקת השיתוף אשר נקבעה בפסיקת בית המשפט. חזקת השיתוף לא חלה אוטומטית ויש להוכיחה.

לשיחת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור בהקדם

 

כיצד מתבצעת חלוקת רכוש בידועים בציבור?

כאשר מדובר בזוג אשר חי בסטטוס של ידועים בציבור,  גם כאן חלה על בני הזוג חזקת השיתוף. ואולם טרם בחינת קיומה של חזקת שיתוף בין בני זוג ידועים בציבור, יש ראשית להוכיח כי הצדדים עונים על ההגדרה הקבועה בפסיקה לקביעת בני זוג כידועים בציבור. רק לאחר שיוכח בפני בית המשפט כי הצדדים בסטטוס ידועים בציבור, יידונו טענות הצדדים בסוגיית חלוקת הרכוש. אם אתם חיים ביחד אך אינכם מעוניינים בשיתוף רכושי, דעו כי בית המשפט עלול להחשיב אתכם כ"ידועים בציבור" גם אם שניכם לא הגדרתם את הזוגיות בצורה חד – משמעית על כל ההשלכות הנובעות מכך. יתרה מכך, במקרים מסוימים ובהתאם לנסיבות, ייתכן שיתוף גם אם הרכוש רשום על שם אחד מבני הזוג בלבד.

שימו לב! בני הזוג החיים כידועים בציבור רשאים לערוך הסכם בכתב שיסדיר את חלוקת רכושם במקרה של סיום הזוגיות – "הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור". הסכם לחיים משותפים מסדיר שורה של נושאים, ביניהם ההתנהלות הכלכלית השוטפת, חלוקת רכוש במקרה של פרידה כמו גם אופן ביצועה וכן מזונות ילדים ואחריות הורית ככל ולצדדים ילדים משותפים. ניסוחו של ההסכם מתבצע בהסכמה של שני בני הזוג. מומלץ ואף רצוי לבצע עריכת הסכם לחיים משותפים בסיוע של עו"ד מקצועי המתמחה בתחום.

משרדנו עוסק בכלל הסוגיות הרכושיות הנובעות מפירוד של בני זוג ובתוך כך – בהליכי פירוק שיתוף, תביעות לדמי שימוש, תביעות לשיתוף ספציפי ולמדור ספציפי ועוד. מוזמנים ליצור איתנו קשר ולקבל מידע מקצועי.

תוכן עניינים
אולי יעניין אתכם גם...
תמונה של קו
לשיחת ייעוץ דיסקרטית השאירו פרטים ונחזור בהקדם
תמונה של קו
לשיחת ייעוץ ותיאום פגישה
Open chat
היי, הגעתם למשרד עו"ד נועה כהן איפרח, אנא השאירו הודעה ונחזור אליכם בהקדם.