הסכם ממון

תמונה של קו

ניהול חיים משותפים צריך להתחשב במספר סוגיות מרכזיות שיאפשרו לשני הצדדים להתנהל בצורה מסודרת ואחראית, תוך שמירה על האינטרסים האישים של כל אחד. אחת מהסוגיות הללו נוגעת להסדרת כל ענייני הרכוש. לפניכם כל מה שחשוב לדעת על הסכם ממון.

 

מהו הסכם ממון?

בני זוג המעוניינים לחיות חיים משותפים, צריכים לתת את הדעת על מספר סוגיות מהותיות שיאפשרו להם להתנהל בצורה מסודרת. אחת מהסוגיות הללו היא כל נושא הרכוש והממון. על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג החל על זוגות נשואים, בעת פטירה או גירושין של אחד מבני הזוג, זכאי בן הזוג השני לקבל חצי משווי הרכוש והממון שצברו בני הזוג במהלך חייהם. אם בני הזוג מעוניינים להסדיר ביניהם באופן שונה את חלוקת הרכוש, לרבות תוך התייחסות לרכוש שכל אחד מהם צבר טרם מועד הנישואין, הרי שעליהם להסדיר זאת באמצעות הסכם ממון.

הסכם ממון מהווה למעשה חוזה בין בני הזוג, המסדיר באופן מפורש את יחסיהם הממוניים, הן מבחינת אופן ניהול הרכוש והן מבחינת חלוקת הרכוש במקרה של פרידה. ההסכם מבוסס על שלושה אלמנטים מרכזיים:

  1. הסכם הנחתם בין בני הזוג מתוך הבנה והסכמה הדדית.
  2. הסכם בכתב.
  3. הסכם שאושר ואומת על ידי ערכאה משפטית מתאימה (בית המשפט לענייני משפחה/ בית הדין הרבני או באמצעות נוטריון).

 

באנר לעורכת דין נועה כהן איפרח

 

הסכם ממון – מה הוא כולל?

הסכם הממון נועד להסדיר את מדיניות היחסים הכלכליים של בני הזוג, תוך התייחסות ספציפית למספר היבטים עיקריים וביניהם:

  • הרכוש הקיים – בני זוג שמחליטים לאחד כוחות ולהקים תא משפחתי, מגיעים לעיתים עם נכסים שצברו לעצמם בנפרד עד למועד הנישואין, כמו למשל חסכונות, דירה ורכב, ובמסגרת הסכם הממון ניתן להסדיר בפירוט את הרכוש שכל צד הביא עימו והאם קיימת הפרדה רכושית לגבי נכסים שצברו הצדדים לפני הנישואים או שמא תהיה חלוקה שוויונית ברכוש זה.
  • הרכוש העתידי – במהלך החיים המשותפים, בני הזוג צוברים נכסים מסוגים שונים, הן במשותף והן נכסים שכל אחד מבני הזוג קיבל באופן אישי ובאמצעות הסכם ממון ניתן להסדיר כיצד הרכוש המשותף ייחלק ובאיזה אופן. קרי, האם תהיה חלוקה שיוונית של הרכוש שהצדדים צברו יחד או חלוקה אחרת או הפרדה רכושית מוחלטת.
  • מדיניות יחסי הממון – במציאות הכלכלית המאתגרת של ימינו ובשים לב לשיעור הגירושין הגבוה, יש להתנהל בצורה אחראית ומסודרת בכדי לא להיגרר לסחרור כלכלי ולמחלוקות הנוגעות לרכוש מיותרות בעתת פירוד עתידי.
לשיחת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור בהקדם

 

סוגי הסכמי ממון שכדאי להכיר

תחת קטגורית הסכמי ממון ניתן למצוא 3 סוגי הסכמים עיקריים:

  • הסכם ממון טרם נישואין – הסכם ממון ייחודי שנחתם עוד טרם התקשרות בני הזוג בברית הנישואין, כשמטרתו העיקרית הינה להגן על הזכויות הממוניות של כל אחד מבני הזוג במקרה של גירושין ולמנוע מחלוקות מיותרות וסכסוכים עתידיים סביב הנושא הכלכלי.
  • הסכם ממון לאחר נישואין – לא הרבה יודעים, אך ניתן לערוך הסכם ממון גם לאחר נישואין, כשנקודת ההבדל היחידה היא שעריכת הסכם בשלב כזה צריכה לקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.
  • הסכם חיים משותפים לידועים בציבור – בני זוג המנהלים חיים משותפים, אך בחרו שלא להתחתן (או שהאפשרות להתחתן נמנעה מהם, כמו למשל פסולי חיתון וזוגות בני אותו המין), ייכנסו בעיקרון להגדרה של 'ידועים בציבור' ואף הם יכולים לערוך ביניהם הסכם ממון מסודר.

 

3 יתרונות לעריכת הסכם ממון לפני הנישואין

העלאת הנושא של עריכת הסכם ממון לפני הנישואין עלולה להציף רגשות שליליים של חוסר אמון, אך למעשה, לעריכת הסכם ממון לפני הנישואין יש מספר יתרונות בולטים:

  • ניהול מערכת יחסים שקטה – לעיתים, כל אחד מבני הזוג מגיע עם רכוש שצבר במהלך חייו טרם הנישואים, דבר היכול ליצור חששות ומתחים לאורך כל תקופת הזוגיות, לרבות מצד הורי בן הזוג האמידים, חששות אותן ניתן להפיג באמצעות עריכת הסכם ממון מסודר.
  • הסדרה פשוטה של הליך הגירושין – בתחילת החיים המשותפים כבני זוג לחיים אמנם לא נעים לחשוב על מצבים של פרידה וגירושין, אך עצימת עיניים לא תעלים את התופעה שהולכת והופכת להיות שכיחה יותר ויותר ובכדי למזער את השפעות הליך הגירושין עתידי על מצבכם הכלכלי ולהסדירו בצורה חלקה, מהירה ויעילה, ללא בירוקרטיה והליכים משפטיים סבוכים, כדאי יהיה לערוך מבעוד מועד הסכם ממון.
  • הגנה על נכסים – באמצעות הסכם ממון ניתן להגן בצורה חוקית וטובה על נכסים יקרי ערך (רכבים ודירות לדוגמה) ולהשאירם בשליטת הבעלים, ללא חשש מפני השתלטות.

 

כיצד מאשרים הסכם ממון?

בכדי להעניק להסכם הממון תוקף משפטי מחייב, יש לאשר את הסכם הממון בפני בית המשפט לענייני משפחה / בית הדין הרבני או בפני נוטריון (ככל ומדובר בהסכם ממון שנערך לפני הנישואין). עם הגעת בני הזוג להסכם הממון המקובל עליהם, יש להגיש את ההסכם לערכאה המשפטית הרלוונטית ולשלם את האגרה כנדרש. לאחר מכן, ההסכם ייבחן בהתייחס לשתי נקודות עיקריות – האם גובש מרצון והאם שני הצדדים מבינים את המשמעויות הנלוות של ההסכם. במידה וההסכם נמצא תקין, הרי שהוא יקבל אישור ומעמד של הסכם תקף.

כדאי לדעת, כי גם אם בית המשפט או הנוטריון לא אישרו את הסכם הממון כנדרש, הרי שהוא עדיין יכול להיחשב כאינדיקציה לרצונם של בני הזוג  וזאת כיוון שיש לו משמעות חוזית. ברור מאליו כי חשוב לנסח את הסכם הממון בצורה מסודרת ומדויקת ולהיעזר בשירותיו של עו"ד מומחה לענייני משפחה.

 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון עם עורך דין לענייני משפחה?

הסכם ממון מנוסח היטב יכול להקנות לכם שקט נפשי ולאפשר לכם להתמקד בחיי הזוגיים ולא בחששות כלכליות ולפיכך, חשוב לערוך את הסכם הממון עם גורם מקצועי ומנוסה בתחום – עורך דין לענייני משפחה.  עורך דין מומחה לענייני משפחה יסייע לכם לבחון את הנתונים, הצרכים והמטרות שלכם, הן כאינדיווידואליים והן כבני זוג ולנסח את ההסכם האידיאלי, לפי רווחתם ורצונם של בני הזוג ובאופן שיספק לכם הגנה מלאה. 

 

כיצד בוחרים עורך דין מומלץ לענייני משפחה?

עורך דין מומלץ לענייני משפחה הוא נקודת ההבדל בין הסכם ממון מקיף וענייני לבין הסכם שברגע האמת "לא מחזיק מים" ולפיכך, בעת בחירת עורך דין מומלץ לענייני משפחה חשוב להקפיד על הדברים הבאים:

  • ותק וניסיון בתחום – ותק של מספר שנים וניסיון בתחום, מעידים על כך שעורך הדין התמודד עם מספר לא מבוטל של הסכמי ממון, כך שהוא יוכל להתאים עבורכם את ההסכם הטוב ביותר.
  • המלצות – המלצות של לקוחות אחרים, בין אם מדובר בחברים ובני משפחה ובין אם מדובר בלקוחות שכתבו ביקורות חיוביות במנועי החיפוש המקוונים ובאתר של עורך הדין, יכולות להעיד אף הן על כך שמדובר בעורך דין מומלץ.
  • היכרות עם העולם הפיננסי – בעת חלוקת רכוש בין בני הזוג יש לתת את הדעת על סוגיות הנוגעות למספר תחומים פיננסיים, כמו מקרקעין, זכויות פנסיוניות ועוד ולפיכך, חשוב שעורך הדין יגלה הבנה ובקיאות גם בתחומים אלו בכדי להגיע להסכם חלוקה שוויוני ומסודר.

 

נועה כהן איפרח – משרד עורכי דין מומלץ לענייני משפחה

משרדנו מעניק מעטפת שירותים משפטיים בתחום דיני המשפחה. כחלק מהתמחויות המשרד, נשמח לסייע לכם להגיע להסכם ממון מותאם באופן אישי לצרכים והמטרות שלכם, תוך התייחסות מקצועית ואישית ברמה הגבוהה ביותר.

תוכן עניינים
אולי יעניין אתכם גם...
תמונה של קו
לשיחת ייעוץ דיסקרטית השאירו פרטים ונחזור בהקדם
תמונה של קו
לשיחת ייעוץ ותיאום פגישה
Open chat
היי, הגעתם למשרד עו"ד נועה כהן איפרח, אנא השאירו הודעה ונחזור אליכם בהקדם.