מה אומר החוק בנושא איסור נישואין לקטינים?
על פי חוק גיל הנישואין תש"י-1950, בני זוג בישראל יכולים להתחתן החל מגיל 18. המטרה של חוק גיל הנישואין היא למנוע נישואי בוסר בישראל ונישואים מתוך אילוץ. חרף האמור, החוק מאפשר הגשת בקשה להיתר נישואין לקטינים מתחת לגיל 18 וזאת החל מגיל 16 ורק כאשר מתקיימות נסיבות מיוחדות הקשורות לטובות הקטין/ה המצדיקות מתן היתר נישואין.
כמו כן קובע החוק כי לא יתיר בית המשפט נישואים של קטין/קטינה מתחת לגיל 17 ללא קבלת תסקיר עובד סוציאלי לפי חוק הנישואין. חשוב לדעת- אדם שהשיא קטינה או קטין שהם בנו או ביתו או נתונים לאפוטרופסותו, ערך נישואין או סייע בעריכת הנישואין של קטין או קטינה, נשא/ה קטינ/ה דינו מאסר שנתיים או קנס (ר' ס' 61(א)(3) לחוק העונשין, התשל"ז 1977).
השיקולים במתן היתר נישואין לקטינים
השיקולים של בית המשפט במתן היתר משתנים בהתאם לטובת הקטינ/ה הספציפי/ת. כאשר לא קיימים מבחנים מדויקים בשאלת מתן היתר נישואי קטינים. בית המשפט נדרש לגבש עמדתו מתוך ניסיונו ולאחר בחינת מגוון השיקולים מהי טובת הקטינ/ה.
במסגרת שיקולי בית המשפט נלקחים בחשבון, הרצון החופשי של הקטין או הקטינה, בשלות רגשית של בני הזוג להינשא ולהתמודד עם אתגרי הנישואין וכן החלופות האפשרויות במקרה של דחיית הבקשה. שיקולים נוספים הם האם לצדדים מעטפת משפחתית וסביבה תומכת, מנהגי העדה, הכנות לחתונה, היריון קטינה וכל זאת לצד תסקיר עו"ס לסדרי דין לפי חוק הנישואין.
כל מקרה שונה ממשנהו, בעוד שבמקרה אחד עשוי בית המשפט במכלול השיקולים להתיר נישואי קטינה בהיריון, במקרה אחר עשוי לקבוע כי חרף ההיריון טובת הקטינה היא לא להינשא כיוון שנישואים אינה חלופה מיטבית עבורה.
לסיכום
מאחר ואין מבחנים מדויקים לפיהם ניתן לקבוע האם בית המשפט ייעתר לבקשה למתן היתר נישואים לקטין/ה, על מנת לקבל תמונה מלאה בשאלה ספציפית הנוגעת לסיכויי בקשה לקבלת היתר נישואין לקטינים יש להתייעץ עם עו"ד לענייני משפחה. בכל שאלה הנוגעת למתן היתר נישואין לקטין/נה מוזמנים לפנות למשרדנו.