מהם דמי מזונות לסוגיהם?
פירוק התא המשפחתי נסוב סביב מספר סוגיות מרכזיות, שאחת הבולטות מבניהן היא הסוגיה הכלכלית. על מנת להבטיח שהצדדים יוכלו לשמור על רמת חיים נאותה גם לאחר הגירושין, מערכת המשפט קובעת 2 סוגים של דמי מזונות:
- מזונות אישה – דמי מזונות אישה מגיעים לאישה שנישאה על פי ההלכה היהודית וזאת עד למועד הגירושין בפועל או מתן פסק דין גירושין. מזונות אישה ייפסקו לפי התנאים הקבועים בהלכה היהודית. במקרים כמו בגידה או בהן לאישה הכנסה ברמה המספיקה לכל צרכיה, לא ישולמו דמי מזונות.
- מזונות ילדים – במידה ולבני הזוג יש ילדים קטינים (מתחת לגיל 18) או ילדים שעברו את גיל 18 ונמצאים במסגרת שירות חובה/שירות לאומי, ייקבעו מזונות לילדים.
כיצד נקבעים דמי מזונות?
את חובת תשלום דמי המזונות ניתן לחלק לשני חלקים:
- תשלום דמי מזונות לילדים עד גיל 6 – חבות תשלום דמי מזונות מוטלת באופן אבסולוטי על האב ללא קשר למצבו הכלכלי.
- תשלום דמי מזונות לילדים מגיל 6 עד גיל 18 – חבות תשלום דמי מזונות תוטל על שני ההורים, תוך התחשבות בחלוקת זמני השהייה ופערי השכר.
לקביעת דמי מזונות לילדים אין נוסחה קבועה, ובית המשפט נוטה להתחשב במגוון פרמטרים המרכיבים יחדיו את צרכי הילד. ככלל, סכום דמי המזונות הממוצע נע לרוב בין 1,300 ₪ לבין 2,500 ₪ לילד.
האם ניתן לשנות את סכום המזונות?
קביעת סכום דמי המזונות על ידי בית המשפט אינה בלתי ניתנת לשינוי, שכן מטבע הדברים, הנסיבות הכלכליות וצרכי הילד יכולים להשתנות עם הזמן. בכדי לשנות את סכום דמי המזונות יש להגיש תביעה לשינוי הסכום (הגדלתו או הקטנתו), וזאת תוך הוכחה כי קיים שינוי נסיבות מהותי או במקרים בהם ההסכם הראשוני לא התחשב בצרכי הילד.
כיצד ניתן לגבות את דמי המזונות?
לא אחת, קורה כי החייב בתשלום דמי מזונות מתחמק מהתשלום שקבע בית המשפט. במקרים כאלה, ניתן להגיש בקשה לפתיחת הליכי גבייה בלשכת הוצאה לפועל. את הבקשה ניתן להגיש באחד משני המסלולים:
- מסלול רגיל – במסלול זה, המיועד לגביית דמי מזונות זמניים, פקיד הוצאה לפועל שולח אזהרה לחייב, בה מצוין כי עליו לשלם את חוב דמי המזונות תוך 20 ימים, ולאחר תקופה זו ניתן להתחיל בביצוע פסק הדין ונקיטת סנקציות נגד החייב.
- מסלול מזונות – מסלול הנחשב למהיר יותר מאשר המסלול הרגיל, והוא מיועד לחובות שנצברו בתקופה של שנתיים לפני פתיחת התיק. במסלול זה לא נדרש לבצע פעולות שונות לאחר פתיחת התיק, כשפקיד לשכת הוצאה לפועל נוקט בהליכים מיוזמתו.
לסיכום
דמי מזונות נועדו לאפשר לבני המשפחה (לרוב האישה והילדים) לשמור על איכות חייהם גם לאחר תקופת הגירושין. סכום דמי המזונות נקבע על פי קריטריונים שונים ויכול להגיע לסכום של אלפי שקלים בחודש. על מנת להסדיר את דמי המזונות בצורה היעילה והמהירה ביותר, לרבות גבייה שלהם במקרה של אי תשלום, מומלץ לפנות בהקדם לייעוץ משפטי מטעם משרד עו"ד מקצועי. משרד עו"ד נועה כהן איפרח ישמע להעניק שירות משפטי מקצועי ואנושי.